O nama

Privatna zdravstvena ustanova "Life" je prva ustanova za vantjelesnu oplodnju u Crnoj Gori. Pocela je sa radom 01. aprila 2003. godine.

Pocetkom 2002. uz podrsku Ministarstva zdravlja Vlade republike Crne Gore otpoceo je projekat osposobljavanja za otvaranje prve ustanove za vantjelesnu oplodnju u Crnoj Gori. Kao referentna ustanova za edukaciju odabrana je Splosna bolnisnica u Mariboru, odeljak za reproduktivnu medicinu i ginekolosku endokrinologiju. Mentorstvo prof. dr Veljka Vlaisavljevica (nacelnik odeljka i viseg savjetnika u Ministarstvu zdravlja Slovenije) doajena u ovoj oblasti i Dr Boruta Kovacica-embriologa (tvorac prve slovenacke bebe iz epruvete-ICSI metoda) bilo je od neprocjenjivog znacaja za nase strucnjake. Dvogodisnji edukativni boravak u Maribor Dr Nebojse Cejovica-ginekologa i Darka Pajovica biologa-embriologa i transfer znanja stecenog u ovoj renomiranoj ustanovi u zdravstvo Crne Gore rezultiralo je izolovanjem prve jajne celije u In Vitro uslovima (laboratoriski uslovi) i stvaranje prvog humanog (covjecjeg) embriona u istoriji crnogorske medicine i embriologije 2003. godine. Devet mjeseci nakon stvaranja prvog humanog (covjecjeg) embriona u laboratoriskim uslovima u rodila se Marija Popovic, prva crnogorska “beba” iz epruvete. Ovo je bio pocetak rada u ovoj oblasti u Crnoj Gori i istorijski trenutak za crnogorsku medicinu i nauku uopste. Od tada pa do danas mnoge osobe iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Velike Britanije, Danske, Rusije i SAD-a, potrazilo je pomoc u nasoj ustanovi.

 

 

Ustanova za vantjelesnu oplodnju LIFE moze ponuditi pacijentima sve uslove i nivo rada identican najuspjesnijim ustanovama u svijetu. Oprema koju imamo je “poslednja rijec” moderne tehnologije, dok su uslovi za rad i iznad standarda mnogih uspjesnih klinika u Evropi.U vantjelesnoj oplodnji radimo sve metode koje postoje: IVF-klasicna metoda vantjelesne oplodnje, ICSI-mikrofertilizacija, TESA i TESE postupci namijenjeni najtezim oblicima muskog steriliteta, kada u uzorku sjemena uopste nema spermatozoida. Na klinici se radi i zamrzavanje embriona, sjemena, kao i skoro kompletna ginekoloska dijagnostika.

Značajni datumi naše ustanove

  • 2003. Počela sa radom prva ustanova za vantjelesnu oplodnju u Crnoj Gori, Centar za vantjelesnu oplodnju "Life"
  • 2004. Rođena prva "beba iz epruvete" u Crnoj Gori (IVF postupak), Centar za vantjelesnu oplodnju "Life"
  • 2005. Rođena prva "beba iz epruvete" u Crnoj Gori (ICSI postupak), Centar za vantjelesnu oplodnju "Life"

Članstvo

  • Europian Society for Human Reproduction and Embriology-Evropsko drustvo za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), (pojedinacno dr. Nebojsa Čejovic i biolog-embriolog Darko Pajović, od 2005.)
  • Europian Monitoring for IVF (Centar za vantjelesnu oplodnu "Life", od 2004.)