O nama

Privatna zdravstvena ustanova “Life” je prva ustanova za vantjelesnu oplodnju u Crnoj Gori. Počela je sa radom 01. aprila 2003. godine.

Početkom 2002. uz podršku Ministarstva zdravlja Vlade republike Crne Gore otpočeo je projekat osposobljavanja za otvaranje prve ustanove za vantjelesnu oplodnju u Crnoj Gori. Kao referentna ustanova za edukaciju odabrana je Splosna bolnisnica u Mariboru, odeljak za reproduktivnu medicinu i ginekološku endokrinologiju. Mentorstvo prof. dr Veljka Vlaisavljevića (načelnik odeljka i viseg savjetnika u Ministarstvu zdravlja Slovenije) doajena u ovoj oblasti i Dr Boruta Kovačića-embriologa (tvorac prve slovenacke bebe iz epruvete-ICSI metoda) bilo je od neprocjenjivog značaja za naše stručnjake. Dvogodisnji edukativni boravak u Mariboru Dr Nebojše Čejovića-ginekologa i Darka Pajovića biologa-embriologa i transfer znanja stečenog u ovoj renomiranoj ustanovi u zdravstvu Crne Gore rezultiralo je izolovanjem prve jajne ćelije u In Vitro uslovima (laboratoriski uslovi) i stvaranje prvog humanog (čovječjeg) embriona u istoriji crnogorske medicine i embriologije 2003. godine. Devet mjeseci nakon stvaranja prvog humanog (čovječjeg) embriona u laboratoriskim uslovima, rodila se Marija Popović, prva crnogorska “beba” iz epruvete. Ovo je bio početak rada u ovoj oblasti u Crnoj Gori i istorijski trenutak za crnogorsku medicinu i nauku uopste. Od tada pa do danas mnoge osobe iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Velike Britanije, Danske, Rusije i SAD-a, potražilo je pomoć u našoj ustanovi.

Ustanova za vantjelesnu oplodnju LIFE može ponuditi pacijentima sve uslove i nivo rada identican najuspješnijim ustanovama u svijetu. Oprema koju imamo je “poslednja riječ” moderne tehnologije, dok su uslovi za rad i iznad standarda mnogih uspjesnih klinika u Evropi. U vantjelesnoj oplodnji radimo sve metode koje postoje: IVF-klasična metoda vantjelesne oplodnje, ICSI-mikrofertilizacija, TESA i TESE postupci namijenjeni najtežim oblicima muskog steriliteta, kada u uzorku sjemena uopste nema spermatozoida. Na klinici se radi i zamrzavanje embriona, sjemena, kao i skoro kompletna ginekoloska dijagnostika.

Značajni datumi naše ustanove

  • 2003. Počela sa radom prva ustanova za vantjelesnu oplodnju u Crnoj Gori, Centar za vantjelesnu oplodnju “Life”
  • 2004. Rođena prva “beba iz epruvete” u Crnoj Gori (IVF postupak), Centar za vantjelesnu oplodnju “Life”
  • 2005. Rođena prva “beba iz epruvete” u Crnoj Gori (ICSI postupak), Centar za vantjelesnu oplodnju “Life”

Članstvo

  • Europian Society for Human Reproduction and Embriology-Evropsko drustvo za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), (pojedinacno dr. Nebojsa Čejovic i biolog-embriolog Darko Pajović, od 2005.)
  • Europian Monitoring for IVF (Centar za vantjelesnu oplodnu “Life”, od 2004.)